Furiae - ha muszáj.

Furiae - ha muszáj.

The Day

2022. január 17. - Furiae

ahet.png

A nap, amikor megkaptam a MAFELSZ könyvét ("Felkészülni, vigyázz! De mire is?") az az a nap volt, amikor Lukasenka és Puyin bejelentették, hogy közös hadgyakorlatot fognak tartani (azaz az Ukrán határ mellett jelenleg is állomásozó 100ezer orosz katona... vagy melléjük még valamennyi átmasírozhat Belaruszián és a kelet-felőli/oroszországi irányból érkező támadás elleni védelemre berendezkedett [amúgy rozoga] ukrán sereg teljes megkerülésével északról mehetnek az oroszok, akár Kievre is, ha úgy tartja heccük), ééés Porosenko volt-elmenekült oroszbarát elnök visszatért Ukrajnába Oroszországból - persze biztos önszántából, hogy majd hazaárulásért és árulókkal (donyeck krím lázadói) való kereskedésért elítéljék - ami eeegészen biztosan politikai "bait" az orosz titkosszolgálatoktól: nincs jó döntés Volodimir Zelenszky jelenlegi ukrán elnök előtt... ha elítéli, az a baj, és az oroszok "megvédhetik" az emberük (pretext/indok az invázióra: "háthiszen Porosenko volt a hivatalosan megválasztott elnök, és hát csak azért elűzték [ááánemazért mert a népszavazással kinyilvánított népakarat ellenében nem akart NATOhoz csatlakozni] mert szereti az oroszajkúakat akár ukrán állampolgárok akár oroszok..." jön majd a szöveg, "hát be kell menni Ukrajnába mint a Krímnél is volt, hogy megvédjük az orosz kisebbséget meg Porosenkot"), ha nem ítéli el, akkor Porosenkoban egy, az Ukrajna érdekeit maximálisan az orosz érdekek alá rendelő, szvsz ténylegesen hazaáruló politikust hagy szabadon futni reá nézvést jogi következmények nélkül az ukrán jogrendszerben, ami a jövőbeni oroszbarát szakadárokat bátorítaná. 

Az elmúlt 7 napon belül van még, hogy Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az amerikai titkosszolgálatok olyan levelezések és log-ok birtokába kerültek, ahol az oroszok már arról beszélnek egymás közt, hogy orosz diverzánsok (provokatőrök), akik robbantásszakértelemben, urban warfare-ben (városi hadviselésben) jártasak már beszivárogtak Kelet Ukrajnába, és ott oroszbarát célpontok ellen merényelhetnek jan közepétől feb közepéig (ekkorra várják a támadást), ami persze precedenst szolgáltatna arra, hogy az Orosz Nagytestvér bevonuljon (a már december óta  az Ukrán határon állomásozó, 100.000 tagadott de hivatalos és hivatásos katonájával) megvédeni a vele szimpatizálókat.... megintcsak pont úgy, mint 2014(?), a Krím-Donyeck-Luhansk esetnél.

Ugyanaz a 7 napon belül van még, hogy Biden tárgyalt a nagy olaj és gáz forgalmazó és "bányászó" cégekkel, hogy vannak-e tartalékok, fel lehet-e turbózni az olaj/gáztermelést, lehet-e alternatívát találni (cseppfolyós, stb gáz) arra az esetre, hogy ha az oroszok tényleg meglépnék a bevonulást... amire az USA ...(ez az utóbbi 2-4 hét nyilatkozatai alapján világos) kijelentette, hogy csapatokkal nem, de "olyan szankciókkal, amiket nem láttott még Oroszország" súlytaná az aggresszort... s erre válaszul az oroszok elzárnák a gázcsapokat Európa felé... így január eleje-közepén... Nem hiába van a leghidegebb hónapokra időzítve Putyin legtöbb agymenése. (A fenti híroldalon a LukasenkásPutyinos hír mellett látszik, hogy a gázárakat már múlt hónapban befagyasztották...)

Az Európai Unióba érkező gáznak nagyjából a harmada jön Oroszországból, és ha az esetleges konfliktus miatt az USA szankcionálja az oroszokat, ők válaszul elzárhatják a gázcsapot. Ez pedig tovább súlyosbítaná az eleve súlyos európai energiaválságot. Forrás

 

Mintha azt olvastam volna, hogy Európa gázellátásának csak 1/3a jön orosz forrásokból...Yahh, igen [lásd, kiemelt doboz], de hogy az amúgy is épp szűkös állapotokat, a még ki nem mondott recessziót nagyon megfejelné, az biztos... Épp mindenhol infláció (USA is...), Magyarországon pedig "előre megyünk nem hátra" szöveg ellenére, ma hétfő van, de múlt héten fagyasztották be 6 létfontosságú élelmiszer árát, mint liszt, cukor, ...mittomén csirkefarhát került még utólag a listára, ami omfg, ahol ezt kell tenni, ott nem előre megy, hanem tönkre az ország, minden propaganda ellenére, ne legyünk vakok. Nem, nem narancsellenes vagyok, hanem a realitást szeretem objektívan nézni... hogy fel tudjak készülni a bajra. Lehet szeretni a fityiszt és úgy is készülni egy nagypolitikai, világgazdasági földrengés esetleges negatív eseményeire... hagyjuk kint a PÁRTpolitikát, és csak annyi politikát hozzunk be, amennyi szükséges megítélni, hogy mekkora lesz a gazdasági / katonai krízis... ha lesz.

Nyilván én sem tudok - s talán inkább nem _akarok_ - úgy élni, hogy rettegek. De a földbe se akarom dugni a fejem. Aki ezt teszi és bííííííízik az államban / társadalomban / embertársaiban / józanészben / saját találékonyságában.... az nem olvasott eleget történelmet, vagy nem nézte meg a Schindler Listáját elégszer. Senki sem akart áldozattá válni, soha. Az úgy... történik veled, mert családosként vagy szülőgondozóként vagy hezitálsz, vagy nemhiszedelhogyezmárazaszitu, vagy akármiért nem vagy épp mobilis, vagy mert éppen nincs tartalékod, mert megcsináltátok a tetőt, vagy mert épp beteg vagy, nem tudsz időben elindulni, stb stb stb... Úgyhogy jahh. Azért az átlagnál szeretnék jobban felkészült lenni. Csak, hogy ne +1 legyünk az x-ezer áldozat közül én és a szeretteim.

A bejegyzés trackback címe:

https://furiae.blog.hu/api/trackback/id/tr2016816396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása